Πόση αποζημίωση δικαιούμαι λόγω κατάγματος ζυγωματικού από τροχαίο ατύχημα;

Η εύλογη αυτή ερώτηση του θύματος τροχαίου ατυχήματος θα αποτελέσει το αντικείμενο της σημερινής μας ανάρτησης, όπου θα εξετάσουμε ποιες είναι οι αξιώσεις από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα και ειδικότερα λόγω κατάγματος στο ζυγωματικό που αντιμετωπίστηκε με χειρουργική επέμβαση με οστεοσύνθεση.

Μετά την υποβολή στη χειρουργική επέμβαση με οστεοσύνθεση για την ανάταξη του κατάγματος του ζυγωματικού, το θύμα του τροχαίου ατυχήματος θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα αποθεραπείας κατά το οποίο δεν θα μπορεί να εργάζεται και θα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για τα τραύματα του.

Πώς θα αποζημιωθεί λοιπόν για τα ιατρικά έξοδα και για τα εισοδήματα που θα χάσει επειδή δεν μπορεί να εργαστεί;

Αποζημιώνονται άραγε οι υπόλοιπες, άυλες ζημίες που υφίσταται ο τραυματίας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του κατάγματος ζυγωματικού; Δηλαδή αποζημιώνεται η παροχή φροντίδας στον τραυματία από την οικογένειά του ή η ανάγκη λήψης βελτιωμένης διατροφής για την ταχύτερη πώρωση του κατάγματος;

Ας δούμε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα ζητήματα για την αποζημίωση τροχαίου ατυχήματος σε περίπτωση κατάγματος στο ζυγωματικό που εξέτασε η κατωτέρω δικαστική απόφαση:

» Αμέσως μετά το τροχαίο ατύχημα ο ενάγων διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα ζυγωματικού δεξιά, εκχύμωση και οίδημα βλεφάρου δεξιού οφθαλμού με περιορισμό κινητικότητας δεξιού οφθαλμού στον κάθετο άξονα, υπόσφαγμα δεξιού οφθαλμού κροταφικά, θλαστικό τραύμα περιοχής δεξιού φρυδιού, θλαστικό τραύμα ραχιαίας και κοιλιακής επιφάνειας γλώσσας, θλάση και κάκωση με αιμάτωμα αριστερού βραχίονα και αριστερού αντιβραχίου, κάκωση δεξιού ώμου, θλάση δεξιάς κνήμης και δεξιού γόνατος με πολλαπλά αιματώματα, θλάσεις θωρακικού τοιχώματος, θλάση αυχενικής μοίρας με επώδυνη κινητικότητα και κάταγμα μύλης του 47ου δοντιού.

Εισήχθη αμέσως στην Κλινική Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και υποβλήθηκε σε ανοιχτή ανάταξη κατάγματος ζυγωματικού συμπλέγματος δεξιά υπό γενική αναισθησία και σε οστεοσύνθεση με πλάκες και βίδες τιτανίου καθώς και σε συρραφή θλαστικών τραυμάτων κατά το σκοπό.

Εξήλθε από το Νοσοκομείο για εντολές για ανάπαυση και του συστήθηκε αναρρωτική άδεια 10 ημερών η οποία παρατάθηκε αρχικά για 15 ημέρες και στη συνέχεια διαδοχικά για 5, για 7 ημέρες, και 15 ημέρες.

Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι ο ενάγων δαπάνησε για ιατρικές εξετάσεις τα κατωτέρω ποσά: Αρχικά εξετάστηκε από οφθαλμίατρο, η οποία διέγνωσε ένωση βλεφάρων δεξιού οφθαλμού και ότι στο κάτω βλέφαρο ο ινώδης συνδετικός ιστός εμπόδιζε την πλήρη λειτουργία του σφιγκτήρα μυός με αποτέλεσμα τη δημιουργία ήπιου εκτροπίου κάτω βλεφάρου και συνοδό δακρύρροια. Για την ιατρική εξέταση κατέβαλε 50€.

Μετά εξετάστηκε από ορθοπεδικό, ο οποίος διέγνωσε μετατραυματική αυχεναλγία και υπέδειξε στον ενάγοντα να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας. Για την ιατρική εξέταση κατέβαλε 50€.

Πράγματι ο ενάγων υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας Σ.Σ. Διαγνώστηκε μικρή οπίσθια και αριστερά της μέσης γραμμής προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου στο Α3-Α4 μεσοσπονδύλιο διάστημα, η οποία προκαλούσε πιεστικά φαινόμενα επί της αριστερής εμπροσθιοπλαγίας παρυφής του νωτιαίου σάκου και μικρή κυκλοτερή προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου στο A5-A6 μεσοσπονδύλιο διάστημα, η οποία προκαλούσε ήπια πιεστικά φαινόμενα επί της πρόσθιας παρυφής του νωτιαίου σάκου, καθώς και κύστη εκ παρακρατήσεως στη βάση του αριστερού ιγμορείου άντρου στο σώμα του Θ-2 σπόνδυλου. Για την μαγνητική τομογραφία ο ενάγων κατέβαλε το συνολικό ποσό των 71,08 €.

Στη συνέχεια ο ενάγων υποβλήθηκε σε ενδοδοντική θεραπεία του 47ου δοντιού λόγω του κατάγματος μύλης που είχε προκαλέσει οξεία πολφίτιδα σε οδοντίατρο και κατέβαλε για το λόγο αυτό αμοιβή οδοντίατρου ποσού 180€.

Ακολούθως ο ενάγων επανεξετάστηκε στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του γενικού νοσοκομείου και κατέβαλε το ποσό των 5,00€ X 3 = 15,00 €.

Συνολικά ο ενάγων κατέβαλε για ιατρικές εξετάσεις το ποσό των 336,08 € (50,00 + 20,00 + 71,08 +180,00 + 15,00).

Περαιτέρω για την αγορά αναλγητικών και αντιβιοτικών φαρμάκων δαπάνησε 20,44€ και 4,77€ και 3,01€ και 13,86€ και 30,84€ και 10,89€ και 10,90€ και 3,30€ και συνολικά 118,01€.

Ακόμη ο ενάγων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του λόγω της καταστάσεως της υγείας του και για την αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών του είχε ανάγκη των υπηρεσιών τρίτου προσώπου, βοηθού νοσηλείας. Αλλά και κατά το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο, λόγω των σωματικών του κακώσεων βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία να φροντίζει τον εαυτό του και για την αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών του είχε ανάγκη των υπηρεσιών θεραπαινίδας.

Τις υπηρεσίες αυτές προσέφερε η σύζυγός του άνευ ανταλλάγματος , η οποία με εντατικοποίηση των προσπαθειών της προσέφερε σε αυτόν τις σχετικές πρόσθετες υπηρεσίες περιποιήτριας επί πλέον από αυτές που προσέφερε ως σύζυγος, στα πλαίσια των μεταξύ τους σχέσεων ως συζύγων. Και ναι μεν η σύζυγός του στα πλαίσια των μεταξύ των σχέσεων βαρύνεται με την νομική και ηθική υποχρέωση να συμπαραστέκεται στο σύζυγό της, να του παρέχει βοήθεια και να επιδεικνύει προς αυτόν αγάπη και στοργή, όμως οι προαναφερόμενες υπηρεσίες της περιποιήτριας που αναγκάστηκε η σύζυγος του ενάγοντος να του παράσχει λόγω του τραυματισμού του δεν εντάσσονται στις νόμιμες ως άνω υποχρεώσεις αυτής.

Το γεγονός ότι τις πιο πάνω υπηρεσίες φροντίδας του τραυματία προσέφερε η σύζυγος του ενάγοντος δεν μπορεί να ανάγει σε ωφέλεια των υπόχρεων εναγόμενων και σε αποφυγή καταβολής από αυτούς της σχετικής αποζημιώσεως του ενάγοντος. Αν ο ενάγων προσλάμβανε άλλο ειδικευμένο προσωπικό προς παροχή υπηρεσιών φροντίδας, θα δαπανούσε κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και την κοινή των ανθρώπων πείρα το ποσό των 500 €μηνιαίως για το χρονικό διάστημα των δύο μηνών. Επομένως ο ενάγων δικαιούται ως αποζημίωση το ποσό των 500€ X 2 μήνες = 1000€ το οποίο θα δαπανούσε για την απασχόληση βοηθού νοσηλείας – θεραπαινίδας και το οποίο απέφυγε να δαπανήσει κατά το ως άνω χρονικό διάστημα.

Ακόμη λόγω του είδους και της φύσεως του τραυματισμού του ενάγοντα, κατά το διάστημα των επομένων δύο μηνών μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο ο ενάγων είχε ανάγκη λήψεως βελτιωμένης διατροφής (ψάρι, κρέας, φρούτα, γαλακτοκομικά) σε καθημερινή βάση, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες), η οποία ήταν απολύτως αναγκαία, λόγω του είδους των τραυμάτων του και της παράλληλης λήψεως φαρμάκων, εφόσον συντελούν μαζί και σε συνδυασμό με τη θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή στην ενδυνάμωση των πληγέντων οστών και την αναπλήρωση της οστικής μάζας.

Για το σκοπό αυτό η ημερήσια δαπάνη στην οποία υποβλήθηκε ο ενάγων, πέραν της συνήθους διατροφής του ανέρχεται σε πέντε ευρώ ημερησίως και η συνολική δαπάνη στην οποία υποβλήθηκε ανέρχεται σε 5€ X 30 ημέρες X 2 μήνες = 300€ ποσό κατά το οποίο είναι βάσιμη η αγωγή κατά το αντίστοιχο κονδύλια το οποίο είναι νόμιμο και ορισμένο, καθόσον περιέχει τα θεμελιωτικά αναγκαία . στοιχεία (είδος και φύσης τραυματισμού, είδος τροφής, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με τα τραύματα και προς το σκοπό βελτίωσης της επούλωσης τους, καθώς και το ύψος της δαπάνης και τον χρόνο λήψης.

Αποδείχθηκε ακόμη ότι πριν από το ατύχημα ο ενάγων εργαζόταν ως φυσικοθεραπευτής σε ΝΠΔΔ. Δυνάμει των σχετικών αποφάσεων της Πρωτοβάθμιας Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής και των αντίστοιχων σχετικών αποφάσεων του Δημάρχου – Προέδρου του ανωτέρω ΝΠΔΔ χορηγήθηκε στον ενάγοντα αναρρωτική άδεια για χρονικό διάστημα δύο μηνών κατά το οποίο ήταν ανίκανος προς εργασία.

Όπως δε προκύπτει από την προσκομιζόμενη βεβαίωση του ΝΠΔΔ – εργοδότη του ενάγοντος, για το χρονικό διάστημα των δύο μηνών κατά το οποίο ο ενάγων έλαβε αναρρωτική άδεια οι μεικτές αποδοχές του ήταν 2.774,70 €, ενώ για το ίδιο διάστημα δεν του χορηγήθηκε κανένα επίδομα καθώς δεν προβλέπεται από τον ασφαλιστικό οργανισμό ΟΠΑΔ (βλ. την προσκομιζόμενη βεβαίωση από τον ανωτέρω ασφαλιστικό οργανισμό).

Επομένως ο ενάγων λόγω του κατά τα ανωτέρω τραυματισμού του απώλεσε τις αποδοχές, τις οποίες, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής πείρας και της λογικής, θα αποκέρδαινε, εάν δεν μεσολαβούσε το ένδικο ατύχημα, οι οποίες (αποδοχές) θα ανέρχονταν, όπως προαναφέρθηκε, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα στο ποσό των 2.774,70 €.

Ακόμη, λόγω του ότι, συνεχεία του ενδίκου ατυχήματος, ο ενάγων έπεσε στο οδόστρωμα, καταστράφηκαν τα ακόλουθα προσωπικά του είδη, για την αγορά – αντικατάσταση ενός εκάστου των οποίων απαιτούνται τα ακόλουθα ποσά : α) για το αδιάβροχο μπουφάν που φορούσε ποσό 80€, β) για τις αδιάβροχες μπότες που φορούσε 30€, γ) για το κινητό τηλέφωνο που έφερε μαζί του 140€, δ) για το ρολόι το οποίο φορούσε κατά την στιγμή της σύγκρουσης ποσό 40€. Συνολικά για την αιτία αυτή δικαιούται ο ενάγων αποζημίωση ύψους 310€ (80 + 30 + 140 + 40).

Ακόμη καταστράφηκε και το κράνος που φορούσε ο ενάγων αξίας 138,21€.

Εν προκειμένω ο ενάγων, εκτός από την περιουσιακή του ζημία, υπέστη εξαιτίας του επιδίκου ατυχήματος και ηθική βλάβη λόγω του τραυματισμού του και της όλης ψυχοσωματικής του ταλαιπωρίας και συνεπώς δικαιούται εύλογη χρηματική ικανοποίηση.

Το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη του τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το επίδικο ατύχημα, το βαθμό υπαιτιότητας της οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτου στη πρόκληση και στην έκταση του τραυματισμού του ενάγοντος, τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τις συνέπειες αυτού, την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκε ο ενάγων κατά τις ιατρικές εξετάσεις, την ηλικία του κατά το ατύχημα και τέλος την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των εναγόντων, όχι όμως κα της ασφαλιστικής εταιρίας, της οποίας η ευθύνη είναι εγγυητική, κρίνει ότι το ποσό που πρέπει να επιδικαστεί ως εύλογη χρηματική του ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη ο ενάγων από το επίδικο ατύχημα ανέρχεται στο ποσόν των 8.000€

Ίσως σας ενδιαφέρουν και οι παλαιότερες αναρτήσεις μας για την αποζημίωση για μελλοντική δαπάνη υποβολής σε αρθροσκόπηση λόγω τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα ή για την αποζημίωση για κάταγμα αμφισφύριου ποδοκνημικής από τροχαίο ατύχημα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για όποιο ζήτημα αποζημίωσης από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα σας απασχολεί.

Αυτές λοιπόν είναι οι αξιώσεις και τα δικαιώματα για την αποζημίωση λόγω κατάγματος ζυγωματικού από τροχαίο ατύχημα.