Τραυματισμός σε τροχαίο ατύχημα… Δικαιούμαι αποζημίωση; Και αν ναι, πόση αποζημίωση δικαιούμαι, πότε θα την εισπράξω και από ποιον; Ποιος θα με βοηθήσει;
Αυτά είναι τα βασικότερα νομικά ερωτήματα που προβληματίζουν το θύμα του τροχαίου ατυχήματος που τραυματίστηκε, όπως τα έχω βιώσει καθ’ όλη την επαγγελματική μου πορεία. Τα ερωτήματα αυτά στην πορεία μιας πρώτης συνάντησης – συζήτησης αναλύονται σε επί μέρους ερωτήματα:
1. Ποιες είναι οι αξιώσεις αποζημίωσης ενός τραυματία από τροχαίο ατύχημα;
Η αποζημίωση για τον τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα πρέπει να καλύπτει, δηλαδή να αποζημιώνει ο,τιδήποτε ξόδεψε ή στερήθηκε ή χρειάζεται ο τραυματίας εξαιτίας του τροχαίου ατυχήματος.
«Ο,τιδήποτε ξόδεψε» σημαίνει αποζημίωση για κάθε δαπάνη του τραυματία, μικρή ή μεγάλη, για ιατρικές αμοιβές, αποκλειστικές νοσοκόμες, δαπάνες νοσηλείας, φαρμακευτικές δαπάνες, δαπάνες φυσιοθεραπείας, ταξί για τις αναγκαίες μετακινήσεις του, αγορά νέου κράνους ή ρούχων ή κινητού που καταστράφηκε κλπ. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατάτε οποιαδήποτε απόδειξη, μικρή ή μεγάλη.
«Ο,τιδήποτε στερήθηκε ο τραυματίας» σημαίνει αποζημίωση για τα έσοδα και τα εισοδήματα που έχασε ο τραυματίας κατά το διάστημα της αποθεραπείας του καθώς και αποζημίωση της ηθικής βλάβης του τραυματία επειδή εξ αιτίας του τραυματισμού ταλαιπωρήθηκε και στερήθηκε τις κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες του κατά ίδιο χρονικό διάστημα.
«Ο,τιδήποτε χρειάζεται» ο τραυματίας σημαίνει αποζημίωση του τραυματία για την περιποίηση και τη φροντίδα που χρειάστηκε να λάβει από τους οικείους του χωρίς να καταβάλει κάποια δαπάνη και τυχόν δαπάνη μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης π.χ. για αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης ή για αισθητικούς λόγους (πλαστική χειρουργική επέμβαση).
Ο σκοπός της αποζημίωσης για τον τραυματισμό μας από το τροχαίο ατύχημα είναι αποκαταστατικός. Με την αποζημίωση θα πρέπει να αποκατασταθεί η ζημία που έχουμε υποστεί από τη στιγμή του τραυματισμού στο τροχαίο ατύχημα μέχρι την ημέρα που θα επανέλθουμε πλήρως στις δραστηριότητές μας έχοντας πλήρως αποθεραπευτεί.
2. Η αποζημίωση σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό περιλαμβάνει τα εισοδήματα που χάνουμε τις ημέρες που δεν μπορέσαμε να εργαστούμε εξ αιτίας του τραυματισμού μας;
Η απάντηση είναι ναι, η αξίωση αποζημίωσης σε περίπτωση τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα καλύπτει τα διαφυγόντα εισοδήματα. Η αποζημίωση διαφυγόντων εισοδημάτων υπολογίζεται διαφορετικά για ιδιωτικό υπάλληλο, διαφορετικά για δημόσιο υπάλληλο, διαφορετικά για ελεύθερο επαγγελματία, διαφορετικά για αγρότη. Αλλά ναι, κάθε τραυματίας από το τροχαίο ατύχημα που δεν εργάζεται δικαιούται αποζημίωση για διαφυγόντα εισοδήματα.
3. Τα μέλη της οικογένειας που φροντίζουν τον τραυματία μετά το τροχαίο ατύχημα, τον περιποιούνταν στο νοσοκομείο και τον συνοδεύουν στις ιατρικές εξετάσεις και στις φυσιοθεραπείες μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του, δικαιούνται κάποια αποζημίωση; Δηλαδή αποζημιώνεται η φροντίδα που παρέχει η οικογένεια στον τραυματία μετά το τροχαίο ατύχημα;
Ναι, η φροντίδα που παρέχει η οικογένεια στο θύμα τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμό αποζημιώνεται. Είναι ζημία άυλη, δηλαδή δεν αντιστοιχεί σε πραγματική δαπάνη. Τις περισσότερες φορές αυτή η αποζημίωση για υπηρεσίες τρίτου προσώπου, όπως είναι ο νομικός όρος, κάνει τη διαφορά στην αποζημίωση.
4. Αν έχουμε πλήρη αποθεραπεία, τέλος καλό, όλα καλά! Αν όμως ο τραυματισμός εξελιχθεί σε αναπηρία και το θύμα του τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμό υποστεί μερική ή ολική ανικανότητα για εργασία, πώς θα ζήσει; Προβλέπεται κάποια επιπλέον αποζημίωση;
Η απευκταία για όλους μόνιμη ανικανότητα για εργασία εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα αποζημιώνεται. Η ανικανότητα για εργασία μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Η αποζημίωση λόγω ανικανότητας για εργασία υπολογίζεται με βάση τις επαγγελματικές δυνατότητες του θύματος πριν και μετά τον τραυματισμό από το τροχαίο ατύχημα.
5. Προβλέπεται κάποια πρόσθετη αποζημίωση λόγω αναπηρίας ή κάποια διατροφή για την οικογένειά μου;
Ναι, σε περίπτωση αναπηρίας υπάρχουν ειδικές διατάξεις που προβλέπουν πρόσθετη αποζημίωση από αναπηρία σε τροχαίο ή παραμόρφωσης. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή τόσο η θεμελίωση της σχετικής αξίωσης πρόσθετης αποζημίωσης όσο και η τεκμηρίωση της μόνιμης αναπηρίας.
6. Εάν στο μέλλον χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της αναπηρίας, θα καλυφθούν από την αποζημίωση;
Ναι, η αποζημίωση για τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα καλύπτει κάθε αξίωση για μελλοντική χειρουργική επέμβαση , αρκεί να μην έχουμε παραιτηθεί από κάθε μελλοντική αξίωση λόγω εσφαλμένων νομικών συμβουλών…
7. Γιατί δεν μπορείτε να υπολογίσετε «στο πόδι» το ποσό της αποζημίωσης για τον τραυματισμό από το τροχαίο ατύχημα;
Κυρίως επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος «πίνακας» με ποσά αποζημιώσεων ανά τραυματισμό, δεν ισχύει δηλαδή κάποιο σύστημα υπολογισμού πάγιων ποσών αποζημιώσεων ανά τραυματισμό ή ανά τραυματία.
Το ποσό της αποζημίωσης για τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα εκτιμάται ανά ατύχημα και ανά τραυματία ανάλογα με τις ανάγκες του και με τη ζημία που υπέστη.
Επειδή ακριβώς κάθε τραυματισμός από τροχαίο ατύχημα κρίνεται ξεχωριστά, είναι σημαντικό, ανεξάρτητα αν ο τραυματισμός είναι ελαφρύς ή σοβαρός, να απευθυνθείτε σε δικηγόρο τροχαίων ατυχημάτων το ταχύτερο δυνατόν μετά το τροχαίο ατύχημα για να λάβετε τη νομική καθοδήγηση.
Το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να ζητήσετε από την ασφαλιστική εταιρία δεν θα μπορούσε ποτέ να προσδιοριστεί με μία απλή συζήτηση, τηλεφωνικά ή στο «πόδι». Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ποσό των ζημιών που υπέστη το όχημά σας.
Πλήρεις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα ασφαλώς και δεν μπορούν να δοθούν μέσω μίας σύντομης ανάρτησης σε ένα blog… Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να ακολουθούμε σαν ‘τυφλοσούρτη’ εάν τραυματιστούμε σε τροχαίο ατύχημα. Και επειδή ο τραυματίας, εάν έχει τραυματιστεί σοβαρά στο τροχαίο ατύχημα, δεν θα είναι σε θέση να επιμεληθεί των συμφερόντων του, το σχετικό βάρος θα πέσει στους συγγενείς του ή στους φίλους του, ιδίως αν βρίσκονταν στο ίδιο όχημα μαζί του κατά το τροχαίο ατύχημα.
Ας δούμε λοιπόν τα δύο πολύ βασικά ζητήματα που προκύπτουν όταν συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό:
(I) Τι πρέπει να κάνετε εάν σας συμβεί τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό;
Πρώτα – πρώτα θα πρέπει να καλέσετε την τροχαία και να απαιτήσετε να καταγραφεί το τροχαίο ατύχημα και ο τραυματισμός. Εάν το θύμα δεν είναι σε θέση να καλέσει την τροχαία, οι συνεπιβάτες φίλοι ή συγγενείς του θα πρέπει να αναλάβουν τη σχετική υποχρέωση.
Εάν ο τραυματισμός είναι σχετικά ελαφρύς, μην πειστείτε από τις παραινέσεις του αστυνομικού που ενδεχομένως να σας «συμβουλέψει» να μην δηλώσετε τον τραυματισμό ώστε το ατύχημα να καταγραφεί ως απλό τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές για να μην «τρέχετε» στα δικαστήρια. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου το ίδιο! Έτσι κι αλλιώς για να αποζημιωθείτε πλήρως θα πρέπει να «τρέξετε στα δικαστήρια»!
Γιατί δεν είναι το ίδιο; Εάν το τροχαίο ατύχημα και ο τραυματισμός δεν καταγραφούν από την τροχαία και δεν σχηματιστεί ποινική δικογραφία, υπάρχουν τρεις σοβαροί κίνδυνοι:
α) Η ασφαλιστική εταιρία ενδέχεται να αμφισβητήσει ότι ο τραυματισμός σας προκλήθηκε από το τροχαίο ατύχημα.
β) Ο υπαίτιος οδηγός, απαλλαγμένος από τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης για τον τραυματισμό σας, θα μπει στον πειρασμό να αρνηθεί την ευθύνη του για το τροχαίο ατύχημα. Μπορεί να ισχυριστεί διαφορετικά πραγματικά περιστατικά για τη σύγκρουση από τα αληθινά για να επιχειρήσει να μεταφέρει την υπαιτιότητα στον τραυματία. Υπάρχει και ο κίνδυνος να εμφανίσει δήθεν «αυτόπτες μάρτυρες» για το τροχαίο ατύχημα, δηλαδή φίλους του που «τυχαία» βρέθηκαν στον τόπο του ατυχήματος και «είδαν» ότι ο φίλος τους δεν φταίει για το ατύχημα και ότι φταίτε δήθεν εσείς…
γ) Η Τροχαία δεν θα καταγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία του τροχαίου ατυχήματος, δεν θα καταγράψει αν υπήρχαν ή όχι αυτόπτες μάρτυρες και δεν θα συντάξει ποινική δικογραφία για τον τραυματισμό σας, η οποία θα απέκλειε τον κίνδυνο ο υπαίτιος οδηγός να αλλάξει συμπεριφορά απαλλαγμένος από την ποινική ευθύνη ή να επικαλεστεί ψευδομάρτυρες.
Εναλλακτικά, χρήσιμη αλλά όχι τόσο αποτελεσματική όσο η ποινική δικογραφία της τροχαίας, είναι η οδική βοήθεια σε τροχαίο ατύχημα που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Ο συνεργάτης της ασφαλιστικής σας εταιρίας θα έρθει στον τόπο του ατυχήματος – κατά κανόνα – πιο γρήγορα από την τροχαία. Θα βγάλει φωτογραφίες και θα πάρει δηλώσεις από τους εμπλεκόμενους στο τροχαίο ατύχημα οδηγούς.
Ας μην γελιόμαστε όμως! Η υπηρεσία οδικής βοήθειας μίας ασφαλιστικής εταιρίας δεν είναι ανακριτική αρχή! Τα πορίσματά της είναι ασφαλώς χρήσιμα, ιδίως αν ο συνεργάτης ξέρει τη δουλειά του, αλλά δεν παύει να είναι ιδιωτικά και μη δεσμευτικά για τους τρίτους.
Αντιθέτως η ποινική δικογραφία που σχηματίζει η Τροχαία είναι πράξη δημοσίου οργάνου και δεσμεύει για ό,τι βεβαιώνει τα δικαστήρια, τους διαδίκους, τις ασφαλιστικές εταιρίες κλπ.
Η καταγραφή λοιπόν του τραυματισμού από το τροχαίο ατύχημα με το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας από την τροχαία είναι η βασική ενέργεια που θα πρέπει να ακολουθήσει το θύμα του τροχαίου ατυχήματος ώστε να αποφύγει νομικές περιπέτειες για το ποιος οδηγός ήταν υπαίτιος για το τροχαίο ατύχημα.
Είναι προφανές ότι η περαιτέρω εξειδίκευση των αξιώσεων αποζημίωσης σε περίπτωση τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα υπερβαίνει τα όρια μίας ενημερωτικής ανάρτησης σε ένα blog. Για τον πλήρη προσδιορισμό του ποσού της αποζημίωσης απαιτείται μελέτη της συγκεκριμένης περίπτωσης, ανάλυση των συγκεκριμένων στοιχείων και εξειδίκευση των συγκεκριμένων αξιώσεων του τραυματία.
(II) Σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε μετά το τροχαίο ατύχημα για να διεκδικήσετε πλήρη αποζημίωση για τον τραυματισμό σας και να μην σας εκμεταλλευτούν οι διάφοροι «πονηροί» που σας επισκέπτονται δήθεν «τυχαία» στο νοσοκομείο;
Επιλέξτε δικηγόρο που παρέχει νομικές υπηρεσίες σε αποζημιώσεις τροχαίων ατυχημάτων και όχι κάποιον που είναι στα «κυκλώματα των συνεργείων», είναι «γνωστός στην ασφαλιστική εταιρία», είναι «φίλος των αστυνομικών» για τρεις λόγους:
1) Για να έχει την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική εμπειρία του ειδικού δικηγόρου αποζημιώσεων που θα ξέρει να εκτιμήσει τι ακριβώς δικαιούστε, για ποια αιτία και πώς θα το διεκδικήσετε.
2) Για να μην μπλέξετε με «κυκλώματα» που θα σας εκμεταλλευτούν και που όταν αποκαλυφτούν θα κληθείτε να εξηγήσετε γιατί συνεργαστήκατε μαζί τους,
3) Και κυρίως για να λάβετε το μέγιστο ποσό αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρία που θα μπορούσατε να εισπράξετε και να πληρώσετε μόνο το δικηγόρο για το έργο του. Διαφορετικά η αποζημίωση σας θα είναι «κουτσουρεμένη», θα διανεμηθεί μεταξύ των μεσαζόντων και δεν θα φτάσει σε εσάς.
– Μία τελευταία συμβουλή: Η αποζημίωση για τον τραυματισμό από τροχαίο ατύχημα είναι κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη από την αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη το αυτοκίνητό σας (εκτός αν οδηγείτε Porsche, Ferrari κλπ)! Προσέξτε λοιπόν σε ποιον απευθύνεστε και ιδίως προσέξτε μήπως δείχνοντας εμπιστοσύνη στους «μεσάζοντες» που υποσχέθηκαν ότι θα σας «επισκευάσουν το αυτοκίνητο χωρίς να πληρώσετε και χωρίς να τρέχετε», κάνετε δώρο σε αυτούς πολλές χιλιάδες ευρώ αποζημίωσης από την αποζημίωση για τον τραυματισμό σας από το τροχαίο ατύχημα.
Φιλικά,
Στέφανος Ασλανίδης Δικηγόρος αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα
Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του blog, παρακαλούμε να συμπληρώσετε την φόρμα που ακολουθεί:
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.