Ασλανίδης Στέφανος Δικηγόρος

Αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα

ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Η υπαιτιότητα για το τροχαίο ατύχημα και  η υποχρέωση ή απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρίας από την  αποζημίωση είναι τα πρώτα προβλήματα που  πρέπει να λύσουμε εάν εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα.

Το βασικό ερώτημα είναι ποιος φταίει για το τροχαίο ατύχημα, πως δηλαδή θα καταλογιστεί η υπαιτιότητα για τροχαίο ατύχημα. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα προσδιορίσει ποιος οφείλει να καταβάλει αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν από το τροχαίο ατύχημα και ποιος δικαιούται να αποζημιωθεί για τις ζημίες που υπέστη από το τροχαίο ατύχημα.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την υπαιτιότητα για το τροχαίο ατύχημα, όπως εάν η υπερβολική ταχύτητα συνιστά συνυπαιτιότητα ή όχι, εάν ο συνεπιβάτης που τραυματίστηκε φορούσε ζώνη ασφαλείας, εάν o οδηγός της μοτοσικλέτας δεν χρησιμοποιούσε προστατευτικό κράνος, κλπ.

Τα ζητήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την υπαιτιότητα για το τροχαίο ατύχημα, μπορεί όμως και να μην την επηρεάσουν. Ενδεχομένως να μειώσουν την αποζημίωση που δικαιούται ο παθών από το τροχαίο ατύχημα λόγω δικής του συνυπαιτιότητας, ενδεχομένως όμως και όχι.

Όλοι έχουμε ακούσει για τροχαία ατυχήματα κατά τα οποία ο ένας οδηγός δεν είχε άδεια ικανότητας οδήγησης ή οδηγούσε τελώντας υπό την επίδραση τοξικών ουσιών ή είχε καταναλώσει αλκοόλ .

Πώς θα εκτιμηθούν αυτοί οι παράγοντες; Θα επηρεάσουν την υπαιτιότητα και κυρίως μήπως απαλλάσσουν την ασφαλιστική εταιρία από την υποχρέωση να αποζημιώσει το θύμα για το ατύχημα που προκλήθηκε από υπαιτιότητα του δικού της ασφαλισμένου οδηγού;

Τι σημαίνει, όμως, απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρίας από την υποχρέωση αποζημίωσης; Τι δικαιούται να κάνει ο ασφαλισμένος που δεν έχει κάλυψη από την ασφαλιστική του εταιρία για το συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα, το οποίο όμως οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα; Πώς θα πρέπει να ενεργήσει το θύμα του τροχαίου ατυχήματος, εάν η ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οδηγού επικαλείται εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη και απαλλαγή από την ευθύνη της να τον αποζημιώσει;

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα προσπαθούμε να αναλύσουμε και να εξηγήσουμε σε αυτό το blog, δηλαδή τα ζητήματα της υπαιτιότητας ή  συνυπαιτιότητας των οδηγών για το τροχαίο ατύχημα  καθώς και τις περιπτώσεις κάλυψης ή εξαίρεσης από την ασφάλιση του αυτοκινήτου.

Μέσα από δικαστικές αποφάσεις επιδιώκουμε να σας ενημερώνουμε για τα τροχαία ατυχήματα και τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν στα δικαστήρια σχετικά με την υπαιτιότητα ή τη συνυπαιτιότητα για το τροχαίο ατύχημα, την  έγκυρη  ή την άκυρη σύμβαση ασφάλισης του αυτοκινήτου και την υποχρέωση της ασφαλιστικής εταιρίας να αποζημιώσει για το τροχαίο ατύχημα που προκλήθηκε σε βάρος μας ή να μας καλύψει για το τροχαίο ατύχημα που οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι όλα τα άρθρα, όλες οι δικαστικές αποφάσεις και όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα sadlegal.gr συντάχθηκαν με βάση κάποιο συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα που συνέβη υπό συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες βάσει συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών και έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό. Κανένα τροχαίο ατύχημα δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Κάθε δικαστική απόφαση αποζημίωσης για τροχαίο ατύχημα αφορά και ρυθμίζει το συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα και δεσμεύει μόνο τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που έχουν εμπλακεί στο συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα και τις ασφαλιστικές εταιρίες που έφεραν την ασφαλιστική κάλυψη των αυτοκινήτων τους.

Μη διστάσετε, όμως, να επικοινωνήσετε με το δικό μου δικηγορικό  γραφείο ή με οποιονδήποτε ειδικό στα τροχαία ατυχήματα δικηγόρο, εάν χρειάζεστε περαιτέρω εξειδικευμένες ειδικές νομικές συμβουλές για ζητήματα που αφορούν την υπαιτιότητα στο τροχαίο ατύχημα και την υποχρέωση της ασφαλιστικής εταιρία για αποζημίωση.

Με εκτίμηση,

Στέφανος Ασλανίδης | Δικηγόρος αποζημιώσεων

Αρέσει σε %d bloggers: