ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ;

#posoithikisvlavis

Ποιο ποσό ηθικής βλάβης δικαιούστε από τον τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα;

Ποιο είναι το ποσό που δικαιούται ο τραυματίας από τροχαίο ατύχημα για την ηθική βλάβη του;

Αυτή είναι η πρώτη, εύλογη και η βασικότερη απορία που έχει κάθε θύμα τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμό.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό, για να μην πω θα προσδιορίσει επί της ουσίας, το ύψος της αποζημίωσης από τον τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα.

Η αξίωση για την ηθική βλάβη από τον τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που περιλαμβάνει η αποζημίωση από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα.

Η αξίωση για ηθική βλάβη καλύπτει την αποζημίωση για τη στενοχώρια, τη λύπη και την ταλαιπωρία του θύματος εξ αιτίας του τραυματισμού του από το τροχαίο ατύχημα.

Η ηθική βλάβη δεν καλύπτει κάποια περιουσιακή ζημία του θύματος, όπως συμβαίνει με τις άλλες αξιώσεις από τον τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα, δηλαδή τις αξιώσεις για ιατρικές δαπάνες, για δαπάνες φυσιοθεραπείας, για δαπάνες φαρμάκων κλπ.

Όσοι περιηγείστε στις αναρτήσεις μας στο https://sadlegal.gr, θα έχετε ήδη ενημερωθεί ότι στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κάποιος πίνακας με τα ποσά των αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα ή κάποιος σύστημα υπολογισμού το ποσού της ηθικής βλάβης ανά είδος τραυματισμού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δύο θύματα τροχαίων ατυχημάτων ενδέχεται να έχουν υποστεί την ίδια σωματική βλάβη αλλά να λάβουν διαφορετικό ποσό για την ηθική τους βλάβη…
Κατά συνέπεια η απάντηση για το ποιο είναι το ακριβές ποσό ηθικής βλάβης από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα δεν μπορεί να είναι γενική και κρίνεται ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση τραυματισμού.

Στην πραγματικότητα, όμως, το χρηματικό ποσό της ηθικής βλάβης είναι αυτό που θα αυξήσει την αποζημίωση από το τροχαίο ατύχημα και θα κάνει το θύμα του τροχαίου ατυχήματος να αισθάνεται ηθικά δικαιωμένο για όσα υπέστη από τον τραυματισμό του στο τροχαίο ατύχημα.

Το ποσό της ηθικής βλάβης εξαρτάται κάθε φορά κυρίως από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που προκλήθηκε κατά το τροχαίο ατύχημα. Ενδεικτικά σας παραπέμπω σε κάποιες αναρτήσεις μου στο site όπου ανέλυσα δικαστικές αποφάσεις που επιδίκασαν ποσό ηθικής βλάβης 8.000€ λόγω κατάγματος κάτω άκρου από τροχαίο, ηθική βλάβη ποσού 7.000€ λόγω υποβολής σε αρθροσκόπηση αλλά και ποσό ηθικής βλάβης 70000€ λόγω αναπηρίας από τροχαίο ατύχημα και πρόσθετη αποζημίωση 60.000€ από αναπηρία λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Πώς ακριβώς διαμορφώθηκαν τα ποσά αυτά, τα οποία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τη νομική επιστήμη και δεν μπορεί να απαντηθεί σε ένα τόσο σύντομο ενημερωτικό κείμενο.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του ποσού της ηθικής βλάβης. Ο σημαντικότερος από αυτούς τους παράγοντες είναι εύλογα η υπαιτιότητα για την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος. Όσο λιγότερο ευθύνεται κάποιος για την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος τόσο μεγαλύτερη είναι η αξίωση του για ηθική βλάβη και αντιστρόφως.

Δευτερευόντως το χρηματικό ποσό της ηθικής βλάβης επηρεάζεται από την κοινωνική και την οικονομική κατάσταση των οδηγών, όπως ειδικότερα ορίζεται στις σχετικές νομικές διατάξεις που εφαρμόζουν τα ελληνικά δικαστήρια.

Για τους λόγους αυτούς είναι πολύ σημαντικό κάθε τραυματίας από τροχαίο ατύχημα να αναζητήσει αμέσως την έγκαιρη και έντιμη νομική βοήθεια από δικηγόρο ειδικό στα τροχαία ατυχήματα. Διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει το σημαντικότερο μέρος της αποζημίωσης από το τροχαίο ατύχημα, είτε διότι ο ίδιος από άγνοια ζήτησε πολύ μικρότερο ποσό ηθικής βλάβης από αυτό που δικαιούταν, είτε διότι έπεσε θύμα των γνωστών μεσαζόντων, δικηγόρων και μη, οι οποίοι «έκλεισαν» γρήγορα το ποσό της αποζημίωσης χαμηλά, ώστε οι ίδιοι να έχουν το γρήγορο κέρδος που επιδιώκουν, αλλά ο τραυματίας να μην αποζημιωθεί για την ηθική του βλάβη όπως θα δικαιούτο.

Δεχόμαστε συχνά τηλεφωνήματα, μηνύματα αλλά και πολλές διερευνητικές επισκέψεις από υποψήφιους πελάτες στο δικηγορικό μας γραφείο, οι οποίοι δυστυχώς παγιδεύτηκαν από τα κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο των αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα και έλαβαν πενιχρά ποσά για ηθική βλάβη

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές το κακό έχει γίνει και δεν υπάρχουν περιθώρια νομικών ενεργειών. Εφόσον υπογράψετε ότι αποδέχεστε ένα ποσό για ηθική βλάβη και ότι δεν έχετε άλλη αξίωση για αποζημίωση από το τροχαίο ατύχημα προκειμένου να λάβετε το ποσό που σας προσφέρει η ασφαλιστική εταιρία, ελάχιστες είναι οι δυνατότητες ανατροπής της συμφωνίας, όσο κακή κι αν είναι και όσο μικρό και αν είναι το ποσό που εισπράξατε…

Η συμβουλή που πάντοτε δίνουμε στους πελάτες του δικηγορικού μας γραφείου αλλά και σε όσους επικοινωνούν μαζί μας, είναι να μην βιάζονται να αναθέσουν την υπόθεσή τους αμέσως μετά το ατύχημα σε όποιον τους πλησιάσει δήθεν για να τους βοηθήσει, αλλά να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Να μην εμπιστεύονται όλους αυτούς τους μεσάζοντες που τριγυρνούν στα νοσοκομεία, στα αστυνομικά τμήματα ή σπεύδουν στον τόπο του τροχαίου ατυχήματος για να υποσχεθούν στο θύμα του τροχαίου ατυχήματος «γρήγορη αποζημίωση» ή για το τρομοκρατήσουν ισχυριζόμενοι ότι «αν δεν ενεργήσετε αμέσως, θα χάσετε το δικαίωμα της αποζημίωσης»…
Ποιος σοβαρός επαγγελματίας, ποιος σοβαρός επιστήμονας και ποιος σοβαρός δικηγόρος θα αναζητούσε τους πελάτες του με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο;

«Γρήγορη αποζημίωση» σημαίνει πάντα – μα πάντα όμως! – κατακρεούργηση του ποσού της ηθικής βλάβης σε βάρος των συμφερόντων του θύματος του τροχαίου ατυχήματος προς όφελος των μεσαζόντων και των ασφαλιστικών εταιριών…

«Απώλεια του δικαιώματος της αποζημίωσης» λίγη ώρα μετά το τροχαίο ατύχημα δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί κατά την Ελληνική νομοθεσία! Ωστόσο οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία του θύματος μετά το τροχαίο ατύχημα με τα ανωτέρω οδυνηρά για το θύμα του τροχαίου ατυχήματος αποτελέσματα…

Το συμπέρασμα στα οποίο θέλω να καταλήξω με όλα όσα ανωτέρω ανέφερα είναι ότι εφόσον στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται κάποιος πίνακας ποσών αποζημιώσεων για την ηθική βλάβη από τροχαίο ατύχημα, τα δικαστήρια είναι εκείνα που έχουν την αρμοδιότητα να προσδιορίσουν το ποσό της ηθικής βλάβης σε κάθε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό.

Και βεβαίως επειδή οι δίκες στην Ελλάδα είναι χρονοβόρες, καλό θα ήταν να επιδιώξετε να συμβιβαστείτε εξωδίκως με την ασφαλιστική εταιρία. Όμως να το κάνετε σωστά, έχοντας επιλέξει το δικηγόρο που γνωρίζει πώς κρίνουν τα δικαστήρια.

Αυτός ο δικηγόρος, ο ειδικός δικηγόρος στα τροχαία ατυχήματα θα μπορέσει να εκτιμήσει ποιο ποσό ηθικής βλάβης θα σας επιδίκαζε το δικαστήριο μετά από ένα, δύο ή και τρία χρόνια που μπορεί να διαρκέσει μια δίκη ώστε να μπορέσετε να κρίνετε ελεύθερα και με ώριμη σκέψη και να αποφασίσετε αν σας συμφέρει να αποδεχτείτε το ποσό ηθικής βλάβης που σας προσφέρει τώρα η ασφαλιστική εταιρία αντί να περιμένετε τη δικαστική απόφαση που θα σας επιδικάσει σαφώς μεγαλύτερο ποσό.

Φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ότι άλλο «πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει» και άλλο «ένα στο χέρι και τα υπόλοιπα στις τσέπες των πονηρών»!

Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας μέτρησης του ποσού της ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό από τροχαίο ατύχημα , ότι κάθε τροχαίο ατύχημα και κάθε τραυματισμός σε τροχαίο ατύχημα είναι διαφορετικός και ότι με ψυχραιμία, με υπομονή και με σωστή νομική καθοδήγηση θα μπορέσετε να λάβετε το ποσό ηθικής βλάβης που δικαιούστε βάσει της σοβαρότητας του τραυματισμού και την υπαιτιότητας για το τροχαίο ατύχημα.

Φιλικά,

Στέφανος Ασλανίδης

Δικηγόρος τροχαίων ατυχημάτων

Εάν θέλετε να επικοινωνήσουμε μέσω του blog, μπορείτε να συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας:

Αρέσει σε %d bloggers: