Πώς αποζημιώνεται η φροντίδα και η περιποίηση του τραυματία από την οικογένειά του μετά τον τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα;

Η φροντίδα και η περιποίηση που παρέχει η σύζυγος, η μητέρα, τα τέκνα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος μίας οικογένειας στο θύμα του τροχαίου ατυχήματος μετά τον τραυματισμό του από το τροχαίο ατύχημα και μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του και την επιστροφή του θύματος στις καθημερινές δραστηριότητές του αποζημιώνεται ως υπηρεσίες τρίτου προσώπου.

Η αποζημίωση αυτή καλύπτει την ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα που δείχνουμε όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετείται επειδή τραυματίστηκε στο τροχαίο ατύχημα. Για να φροντίζει, να περιποιείται και να προσέχει κάποιος τον οικείο του που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις νοσηλευτικής.

Η αξίωση για την αποζημίωση της φροντίδας του θύματος από τροχαίο ατύχημα καλύπτει όλο το χρονικό διάστημα από το τροχαίο ατύχημα μέχρι την αποθεραπεία του τραυματία.

Στην περίπτωση που θα εξετάσουμε, το θύμα διαγνώστηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα ζυγωματικού, εκχύμωση και οίδημα βλεφάρου οφθαλμού με περιορισμό κινητικότητας οφθαλμού στον κάθετο άξονα, υπόσφαγμα οφθαλμού κροταφικά, θλαστικό τραύμα περιοχής φρυδιού, θλαστικό τραύμα ραχιαίας και κοιλιακής επιφάνειας γλώσσας, θλάση και κάκωση με αιμάτωμα βραχίονα και αριστερού αντιβραχίου, κάκωση ώμου, θλάση κνήμης και γόνατος με πολλαπλά αιματώματα, θλάσεις θωρακικού τοιχώματος, θλάση αυχενικής μοίρας με επώδυνη κινητικότητα και κάταγμα μύλης δοντιού.

Ας δούμε πώς εκτίμησε το δικαστήριο την αποζημίωση για τη φροντίδα που έλαβε από τη σύζυγο του ο συγκεκριμένος τραυματίας για χρονικό διάστημα δύο μηνών μετά το τροχαίο ατύχημα:

«Ο ενάγων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του λόγω της καταστάσεως της υγείας του και για την αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών του είχε ανάγκη των υπηρεσιών τρίτου προσώπου ως βοηθού νοσηλείας. Αλλά και κατά το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, λόγω των σωματικών κακώσεων που είχε υποστεί, βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία να φροντίζει τον εαυτό του. Για την αντιμετώπιση των ποικίλων αναγκών του είχε ανάγκη των υπηρεσιών θεραπαινίδας.

Τις υπηρεσίες αυτές προσέφερε η σύζυγός του άνευ ανταλλάγματος , η οποία με εντατικοποίηση των προσπαθειών της προσέφερε σε αυτόν τις σχετικές πρόσθετες υπηρεσίες περιποιήτριας επί πλέον από αυτές που προσέφερε ως σύζυγος στα πλαίσια των μεταξύ τους σχέσεων ως συζύγων.

Και vαι μεν η σύζυγός του στα πλαίσια των μεταξύ των σχέσεων βαρύνεται με την νομική και ηθική υποχρέωση να συμπαραστέκεται στο σύζυγό της, να του παρέχει βοήθεια και να επιδεικνύει προς αυτόν αγάπη και στοργή, όμως οι προαναφερόμενες υπηρεσίες της περιποιήτριας που αναγκάστηκε η σύζυγος του ενάγοντος να του παράσχει λόγω του τραυματισμού του, δεν εντάσσονται στις νόμιμες ως άνω υποχρεώσεις αυτής.

Εξάλλου το γεγονός ότι τις πιο πάνω υπηρεσίες κάλυψε η σύζυγος του ενάγοντος δεν μπορεί να ανάγει σε ωφέλεια των υπόχρεων εναγόμενων και σε αποφυγή καταβολής από αυτούς της σχετικής αποζημιώσεως του ενάγοντος.

Αν ο ενάγων προσλάμβανε άλλο ειδικευμένο προσωπικό προς παροχή των ως άνω υπηρεσιών, θα δαπανούσε κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και την κοινή των ανθρώπων πείρα το ποσό των 500€ μηνιαίως για χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Επομένως ο ενάγων δικαιούται ως αποζημίωση το ποσό των 500€ X 2 μήνες = 1000€, το οποίο θα δαπανούσε για την απασχόληση βοηθού νοσηλείας – θεραπαινίδας και το οποίο απέφυγε να δαπανήσει κατά το ως άνω χρονικό διάστημα.»

Σε παλαιότερες αναρτήσεις μας είχαμε δει παρόμοιες περιπτώσεις αποζημίωσης για τη φροντίδα που παρείχε η οικογένεια σε θύμα τροχαίο ατυχήματος με τραυματισμό, όπως αποζημίωση για τη φροντίδα του τραυματία από την αδελφή του και αποζημίωση για τη φροντίδα του τραυματία επί 5 μήνες .
Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατήστε το σύνδεσμο: δικηγόρος ειδικός για αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φροντίδα και η περιποίηση του τραυματία από τροχαίο ατύχημα δημιουργούν αξίωση αποζημίωσης για υπηρεσίες τρίτου προσώπου.