Αστυνομικός θύμα τροχαίου ατυχήματος που κρίθηκε μερικά ανίκανος για εργασία λαμβάνει ειδική αποζημίωση προς χρηματική αποκατάσταση της επίδρασης της αναπηρίας στο μέλλον του.

Επιδικάζεται επίσης χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη ο αστυνομικός λόγω του βαρύτατου τραυματισμού του ( αναπηρία ) σε τροχαίο ατύχημα .

Ο αστυνομικός κρίνεται μερικά ανίκανος για εργασία (υπηρεσία) καθώς θεωρείται ικανός για εργασία γραφείου χωρίς όπλο από την υγειονομική επιτροπή της υπηρεσίας του .

Ο ενάγων τραυματίστηκε κατά το επίμαχο τροχαίο ατύχημα, συνεπεία της περιγραφείσας στην υπ΄αριθμ. …. μη οριστική απόφαση του Δικαστηρίου αυτού παράσυρσης από το αναφερόμενο σ΄αυτήν διερχόμενο όχημα που οδηγούσε ο πρώτος εναγόμενος.

Άμεσα διακομίστηκε διασωληνωμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ….νοσοκομείο και εισήχθη επειγόντως στην ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη. Από την αρχική κλινική εκτίμηση και τον παρακλινικό έλεγχο διαπιστώθηκαν κατάγματα ηβοϊσχιακών κλάδων λεκάνης αμφω, κάταγμα ιερού οστού ΔΕ, θλάση πνεύμονα (ΔΕ), συντριπτικό διαυποτροχαντήριο κάταγμα (ΔΕ) μηριαίου.

Την ….. ο ενάγων υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ανάταξης και οστεοσύνθεσης του συντριπτικού διαυποτροχαντηρίου κατάγματος ΔΕ μηριαίου με ενδομυελική ήλωση, ενώ την επομένη ημέρα εξήλθε από τη ΜΕΘ αποσωληνωμένος, σε καλή γενική κατάσταση και αιμοδυναμικά σταθερός.

Παρέμεινε για νοσηλεία στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου μέχρι την ….., οπότε και έλαβε εξιτήριο με οδηγίες και ένδειξη 45 ημερών αναρρωτικής αδείας. Ακολούθησε μακροχρόνιο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης από τον …. έως τον ……  διάρκειας  9 μηνών.

Κατά το χρονικό διάστημα από …… έως ….. έλαβε συνολικά 17 μήνες αναρρωτική άδεια. Με την υπ΄αριθμ. ….. απόφαση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας κρίθηκε ανίκανος για την ενεργό υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίαςικανός όμως για υπηρεσία γραφείου χωρίς να φέρει όπλο.

Περαιτέρω, κατά την κλινική εξέταση που πραγματοποίησε ο πραγματογνώμονας ……….., Ορθοπεδικός – Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής στον …………… διαπιστώθηκαν τα εξής: 1) εμφανής ουλή ΔΕ μηριαίου μήκους 5 cm, πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα, 2) έγκαυμα μήκους 6 cm στην πρόσθια έσω επιφάνεια ΔΕ μηριαίου, απότοκο του αρχικού τραυματισμού, 3) κάμψη ΑΡ ισχίου 135ο, κάμψη ΔΕ ισχίου 90ο (με stop περαιτέρω κάμψης ΔΕ ισχίου), 4) έκταση ΑΡ και ΔΕ ισχίου 30ο, 5) απαγωγή ΑΡ ισχίου 50ο , απαγωγή ΔΕ ισχίου 45ο, 6) προσαγωγή ΑΡ και ΔΕ ισχίου 30ο, 7) εξωτερική στροφή ΑΡ ισχίου 45ο, εξωτερική στροφή ΔΕ ισχίου 15ο, 8) εσωτερική στροφή ΑΡ ισχίου 35ο, εσωτερική στροφή ΑΡ ισχίου 15ο, 9) εκτιμώμενη μυϊκή ισχύς λαγονοψοίτη ΑΡ 5/5 και ΔΕ 4/5 (κατά MRC), 10) εκτιμώμενη μυϊκή ισχύς τετρακεφάλου ΑΡ 5/5 και ΔΕ 5/5 (κατά MRC), 11) εκτιμώμενη μυϊκή ισχύς οπισθίων μηριαίων μυών ΑΡ 5/5 και ΔΕ 5/5 (κατά MRC), 12) κινήσεις κορμού κατά την κλινική εξέταση (κάμψη, έκταση, πλάγιες κλίσεις, στροφές) φυσιολογικές χωρίς λειτουργικά ενοχλήματα, 13) εκτίμηση δοκιμασίας Trendelenburg, χωρίς παθολογικά ευρήματα και στα δύο ισχία, 14) στήριξη στις μύτες των ποδιών και στις πτέρνες αμφω, χωρίς παθολογικά ευρήματα, 15) στο βαθύ κάθισμα από όρθια θέση παρατηρείται περιορισμός κάμψης ΔΕ ισχίου στις 90ο, 16) αξιολόγηση ανισοσκελίας κάτω άκρων: μέτρηση λειτουργικής βράχυνσης σκελών από την προσθία άνω λαγόνια άκανθα: ΑΡ 95 cm, ΔΕ 93 cm, διαφορά 2 cm, μέτρηση φαινομενικής βράχυνσης σκελών από τον ομφαλό: ΑΡ 103 cm, ΔΕ 101 cm, διαφορά 2 cm, το δε ΔΕ κάτω άκρο εμφανίζει βράχυνση 2 cm σε σχέση με το ΑΡ κάτω άκρο, 17) αξιολόγηση ατροφίας τετρακεφάλων αμφοτέρων των σκελών με μέτρηση της περιμέτρου τους στα 12 cm από τον άνω πόλο της επιγονατίδας: ΑΡ 47 cm, DE 48 cm, 18) από τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώνεται μικρής έκτασης ετερότοπη οστεοποίηση ΔΕ ισχίου στην περιοχή πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα, σταδίου ΙΙ κατά Brooker, ευμεγέθης πώρος στην περιοχή του συντριπτικού διαυποτροχαντηρίου κατάγματος (ελεύθερο οστικό τμήμα πλησίον του ελάσσονα τροχαντήρα που συνοστεώθηκε με το μηριαίο οστούν), που συμμετέχει στα λειτουργικά ενοχλήματα του ασθενή και στο περιορισμό της κινητικότητας ΔΕ ισχίου.

Στο σπινθηρογράφημα οστών, στο οποίο υποβλήθηκε ο ενάγων στις …. επιβεβαιώνεται η παρουσία μικρής ετερότοπης οστεοποίησης πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα στο ΔΕ ισχίο, χωρίς ενεργό μεταβολική δραστηριότητα.

Στην ίδια ιατρική πραγματογνωμοσύνη σημειώνεται, ότι ο ενάγων είναι ικανός να αυτοεξυπηρετείται, ότι αναφέρει λειτουργικά ενοχλήματα από το ΔΕ ισχίο στην προσπάθεια κάμψης του, προκειμένου να φορέσει τις κάλτσες του ή να δέσει τα κορδόνια στα παπούτσια του, ότι ακολουθεί πρόγραμμα τακτικής άσκησης σε γυμναστήριο για ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων ΔΕ κάτω άκρου, ότι το βάδισμά του δεν ξεπερνά τα 1.500 m λόγω εμφάνισης λειτουργικών ενοχλημάτων από ΔΕ ισχίο, ότι δεν μπορεί πλέον ν΄ ασχοληθεί με τις αθλητικές δραστηριότητες (στίβο, ποδόσφαιρο, basket), με τις οποίες ασχολούνταν πριν το τροχαίο ατύχημα και τον τραυματισμό του, ότι στην υπηρεσία γραφείου που απασχολείται πλέον ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, απλά νοιώθει κόπωση μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή σε παρατεταμένη καθιστική θέση (άνω των 2 ωρών).

Τέλος, κρίθηκε, από τον ως άνω πραγματογνώμονα ότι το ποσοστό της μερικής μόνιμης αναπηρίας του ενάγοντος υπολογίζεται κατ΄ ελάχιστο στο 47,5% και μέγιστο στο 64% (συντριπτικό διαυποτροχαντήριο κάταγμα ΔΕ μηραίου, κάταγμα ιερού οστού ΔΕ, κατάγματα ηβοϊσχιακών κλάδων αμφω).

Η αναπηρία και η παραμόρφωση του σώματος του ενάγοντος θα επηρεάσει το μέλλον του, τόσο το προσωπικό – οικογενειακό, όσο και το επαγγελματικό, επιπλέον δε οι συνεχείς ιατρικές εξετάσεις, θεραπευτικές αγωγές καθώς και η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, με όλες τις επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή, έχουν επιφέρει και την ψυχική του καταρράκωση, επιπτώσεις που πιθανόν να επηρεάσουν και τις διαπροσωπικές του σχέσεις αλλά κυρίως επαγγελματικά.

Επιπλέον η άνω αναπηρία του ήδη επηρεάζει το οικονομικό του μέλλον, αφού σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. …. γνωμάτευση της Α.Υ.Ε. είναι ανίκανος για την ενεργό υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ικανός όμως για την υπηρεσία γραφείου χωρίς να φέρει όπλο, προκειμένου να εκτελεί συγκεκριμένες και μόνο υπηρεσίες, ανάλογα με τις αυξημένες απαιτήσεις σωματικές και ψυχικές καταπονήσεις της υπηρεσίας αυτής.

Ειδικότερα, ο ενάγων κρίθηκε ικανός να απασχολείται ως διαχειριστής υλικού – χρηματικού, εκφωνητή σε κέντρο R/T, ασυρματιστή, χειριστή-προγραμματιστή Η/Υ, γραμματέα, χειριστή, τηλετύπου, τηλεφωνητή, επιτελή γραφέα, διεκπεραιωτή, αρχειοθέτη, δακτυλογράφου καθώς και κάθε άλλη γραμματειακή υπηρεσία σε ευρεία έννοια, η οποία εκτελείται μέσα σε στεγασμένο χώρο και απαιτεί κυρίως πνευματική απασχόληση, εργαζόμενος μόνο πρωί και απόγευμα και όχι Σάββατο – Κυριακή και αργίες, υπηρεσίες επιφυλακής.

Επίσης, η άνω αναπηρία του είναι δυνατό να επιδράσει δυσμενώς και περαιτέρω στην επαγγελματική του αποκατάσταση, ήτοι την περαιτέρω ανέλιξή του, καθόσον, με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας, αποτελεί αρνητικό στοιχείο στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της οικονομικής εξελίξεως και προαγωγής του, αφού οι βαρυνόμενοι με αναπηρία μειονεκτούν και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εργασίας έναντι των υγιών συναδέλφων τους, οι δε δυσμενείς συνέπειες καθίστανται περισσότερο έντονες σε περιόδους οικονομικών δυσχερειών και στενότητας στην αγορά εργασίας.

Περαιτέρω η άνω αναπηρία θα επιδράσει δυσμενώς και στην κοινωνική εξέλιξη του ενάγοντος (κοινωνικές συναναστροφές, σχέσεις με το άλλο φύλλο κλπ.), αφού δημιουργεί σ’ αυτόν αισθήματα μειονεξίας και εν γένει διαταραχές συμπεριφοράς.

Πρέπει, επομένως, λόγω της παραμόρφωσης του σώματός του και της μερικής μόνιμης αναπηρίας του να του επιδικαστεί σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 931 ΑΚ πρόσθετη ειδική αποζημίωση, την οποία το Δικαστήριο καθορίζει στο ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000 ε) ευρώ. 

Περαιτέρω, κρίθηκε, ότι, ενόψει των συνθηκών που έγινε η σύγκρουση, της έκτασης του τραυματισμού του ενάγοντος, της ψυχικής και σωματικής ταλαιπωρίας αυτού, της ανικανότητάς του προς εργασία, του βαθμού υπαιτιότητας του πρώτου εναγομένου, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των μερών (πλην του Επικουρικού Κεφαλαίου, του οποίου η ευθύνη είναι εγγυητική), πρέπει να επιδικαστεί στον εν λόγω ενάγοντα, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη, το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000 ε) ευρώ, το οποίο, μετά τη στάθμιση των κατά νόμο στοιχείων, κρίθηκε εύλογο.

Για το ίδιο θέμα έχουμε δει περιπτώσεις ειδικής αποζημίωσης αναπηρίας λόγω μερικής τύφλωσης και κάτω άκρων

Είμαστε εδώ εάν μας χρειαστείτε!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το  μερικά ανίκανο για εργασία θύμα τροχαίου ατυχήματος δικαιούται εκτός από διαφυγόντα εισοδήματα ή ηθική βλάβη και ειδική αποζημίωση για την επίδραση της αναπηρίας στο μέλλον του