ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

#apozimiosithanatostrohaio

Η αποζημίωση λόγω θανάτου από τροχαίο ατύχημα

Μετά από θάνατο σε τροχαίο ατύχημα δημιουργούνται αξιώσεις αποζημίωσης των συγγενών για ψυχική οδύνη, για αποζημίωση υλικών ζημιών και για αποζημίωση διατροφής των δικαιούχων συγγενών του θανόντος.

Ποιο είναι το ποσό που δικαιούνται οι συγγενείας για την ψυχική οδύνη, ποιες είναι οι υλικές ζημίες που αποζημιώνονται όταν πεθάνει κάποιος και τι σημαίνει αποζημίωση διατροφής;

Ας δούμε με μία πρώτη ματιά τις απαντήσεις στα πρώτα εύλογα ερωτήματα των συγγενών του θύματος θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.

Η  ψυχική οδύνη αποκαθιστά με χρηματικό ποσό τη στενοχώρια των συγγενών του θύματος του θανατηφόρου τροχαίου για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου.

Η αποζημίωση των υλικών ζημιών περιλαμβάνει τα έξοδα κηδείας, τα έξοδα νοσηλείας και όλες τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες για τη σωτηρία του θύματος, τις υλικές ζημίες του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας στην  οποία επέβαινε το θύμα, τη μεταφορά του οχήματος σε συνεργείο ή στην κατοικία του θανόντος, καθώς και τις λοιπές  υλικές ζημιές που συναντάμε και στα τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό ή με υλικές ζημιές.

Η αποζημίωση των δικαιούχων διατροφής  περιλαμβάνει την αναπλήρωση της διατροφής που δικαιούνταν οι συγγενείς από το θύμα του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος, την οποία στερούνται λόγω του θανάτου του. Δικαιούχοι διατροφής κατά κανόνα θα είναι τα ανήλικα τέκνα του θύματος και η σύζυγος. Ωστόσο υπό προϋποθέσεις αποζημίωση διατροφής μπορεί να δικαιούνται και οι ανήμποροι ή υπερήλικες γονείς ή τα ενήλικα αλλά ανίκανα προς εργασία  τέκνα και αδέλφια του θύματος.

Στην πορεία, κατά τον εμπλουτισμό του blog, θα παραθέσουμε αναλυτικά τη διαδικασία που προβλέπεται μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, τα προβλήματα, τους κινδύνους και τους φόβους των συγγενών και θα προτείνουμε τις δικές μας συμβουλές προς εσάς. Κυρίως όμως θα αναλύσουμε τις αξιώσεις από την αποζημίωση από το θανατηφόρο τροχαίο με παραδείγματα από πραγματικές δικαστικές αποφάσεις προς καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω ζητημάτων

Οι συμβουλές αυτές ευελπιστούμε ότι θα προστατεύσουν τους συγγενείς του θύματος θανατηφόρου τροχαίου από τα κυκλώματα που καραδοκούν στα νοσοκομεία, στην τροχαία και στην αστυνομία και προσπαθούν να  εκμεταλλευτούν τον πόνο και την ανάγκη για βοήθεια των συγγενών του θύματος πλουτίζοντας σε βάρος τους!

Εκβιασμοί ή απειλές υπό τη μορφή «εμπιστευτικής συμβουλής» του τύπου «Χρειάζεσαι αμέσως δικηγόρο, διότι ο άλλος οδηγός  θα πάει στο  αυτόφωρο και θα αθωωθεί και μετά δεν θα δικαιούστε αποζημίωση!»,  ή «Η ασφαλιστική εταιρία και ο δικηγόρος του άλλου οδηγού έχουν έρθει στην τροχαία και αλλοιώνουν τα στοιχεία!» είναι οι συνήθεις μορφές πίεσης που ασκούνται στους συγγενείς αμέσως μετά το τραγικό συμβάν με σκοπό να τους πανικοβάλλουν και να αποδεχτούν τη «συνεργασία των κυκλωμάτων» ως σωτήρια λύση.

Στην πραγματικότητα ποτέ και κανένας οδηγός που προκάλεσε θάνατο σε τροχαίο ατύχημα δεν δικάστηκε αμέσως με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όσο και αν ευθυνόταν για το τροχαίο ατύχημα. Ο υπαίτιος για το θάνατο άλλου σε τροχαίο ατύχημα οδηγείται υποχρεωτικά εντός 48ωρου («αυτόφωρη διαδικασία») στον Εισαγγελέα, ο οποίος πάντα (μα πάντα όμως!) θα διατάξει περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση (αυτό που κοινώς αντιλαμβάνεστε ως «προανάκριση») και θα αφήσει ελεύθερο τον οδηγό μέχρι την ποινική δίκη η οποία θα γίνει μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια…

Δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά, διότι εντός του 48ωρου που διαρκεί η αυτόφωρη διαδικασία δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν ούτε η ποινική δικογραφία, ούτε τα αποτελέσματα από τις ιατρικές εξετάσεις του υπαίτιου οδηγού, ούτε η ιατροδικαστική έκθεση και οι τοξικολογικές εξετάσεις του θανόντος… Εντός του 48ωρου είναι αμφίβολο εάν θα έχει εκδοθεί ακόμη και η ληξιαρχική πράξη θανάτου του θύματος… Όλα αυτά όμως αν δεν τα ξέρουν οι συγγενείς του θύματος δεν θα προλάβουν να τα μάθουν εγκαίρως…

Η δε ασφαλιστική εταιρία ή ο δικηγόρος δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να αλλοιώσουν κανένα στοιχείο! Δεν είναι εγκληματίες, είναι απλώς μία ασφαλιστική εταιρία και ένας δικηγόρος! Δεν έχουν αρμοδιότητα και δεν μπορούν να παρέμβουν στη συλλογή του αποδεικτικού υλικού! Άλλωστε η ασφαλιστική εταιρία και ο δικηγόρος είναι αυτό ακριβώς που επαγγέλλονται, δηλαδή ασφαλιστική εταιρία και δικηγόρος. Δεν αλλοιώνουν τα στοιχεία εγκλήματος και δεν συνδράμουν σε εγκληματικές πράξεις (όπως η αλλοίωση στοιχείων εγκλήματος) διότι θα χάσουν την άδεια τους!

Εάν οι συγγενείς εξαπατηθούν από τους επιτήδειους, τότε οι συγγενείς δεν θα μάθουν ποτέ ποια και πόση αποζημίωση δικαιούνται από το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και κυρίως δεν θα την εισπράξουν ποτέ. Αντί αυτών που δικαιούνται, θα αρκεστούν σε μία πενιχρή αποζημίωση που θα «τους βγάλουν τα κυκλώματα», καταβάλλοντας μάλιστα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής στους επιτήδειους των κυκλωμάτων.

Οι συγγενείς εφόσον παρασυρθούν από τα «κυκλώματα», θα αποδεχτούν ένα δικηγόρο που «τελείως μα τελείως συμπτωματικά» βρίσκεται εκεί ή θα καταφτάσει εντός ολίγων λεπτών επειδή επίσης «τελείως συμπτωματικά» είναι γνωστός των «κυκλωμάτων»!!! Αυτούς τους δικηγόρους εμείς στον κλάδο μου τους αποκαλούμε «αεριτζήδες» ή «αυτοφωράκιες», εσείς τους ξέρετε ως «κοράκια»!

Η υπόθεση θα οδηγηθεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό το μανδύα μίας προχειρογραμμένης προσχηματικής αγωγής αποζημίωσης από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, χωρίς να γίνει δίκη ή να εκδοθεί δικαστική απόφαση, πολλές φορές ακόμη και πριν καν ολοκληρωθεί η ποινική προανακριτική διαδικασία, με ποσά που θα υπολείπονται των στοιχειωδώς ανεκτών ορίων ενός αποδεκτού συμβιβασμού. Θα πρόκειται για έναν όχι απλώς κακό αλλά καταστροφικό συμβιβασμό για τους συγγενείς του θύματος, ιδιαίτερα όμως κερδοφόρο για τα «κυκλώματα». 

Το δε ποσοστό της αποζημιώσεως που θα καταβληθεί ως αμοιβή των επιτήδειων θα είναι ίσως και διπλάσιο του μέγιστου νόμιμου 20% που προβλέπει ο Κώδικας Δικηγόρων. Άλλωστε θα πρέπει διανεμηθεί μεταξύ όλων εκείνων των «συνεταίρων» που εξαπάτησαν ή τρόμαξαν τους συγγενείς, οι οποίοι είναι αρκετοί σε αριθμό αλλά μόνο ένας από αυτούς θα είναι δικηγόρος. Γι αυτό προσοχή και ψυχραιμία!!! Εάν συμβεί το μοιραίο, επικοινωνήστε αμέσως με το δικηγόρο που εμπιστεύεστε!

Εάν λοιπόν παρ’ ελπίδα βιώσετε το δράμα της απώλειας αγαπημένου σας προσώπου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ας θυμηθείτε τα παραπάνω για την αποζημίωση του θανατηφόρου τροχαίου. Αναζητήστε δικηγόρους ειδικούς για το τροχαίο ατύχημα που θα προστατεύσουν εσάς, τα νόμιμα δικαιώματά σας και, κυρίως, τη μνήμη του δικού σας ανθρώπου που τόσο ξαφνικά χάσατε…

Μετά από το πολύ μεγάλο χτύπημα που υποστήκατε χάνοντας άδικα και ξαφνικά το αγαπημένο σας πρόσωπο, θα απαιτηθεί ψύχραιμη σκέψη και υπομονή από εσάς ώστε να προστατεύσετε – και κυρίως να μην χάσετε – τα δικαιώματά σας για την αποζημίωσή από το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Φιλικά,

Στέφανος Ασλανίδης | Δικηγόρος αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα  

Εάν θέλετε να  επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του blog, παρακαλούμε να συμπληρώσετε την φόρμα που ακολουθεί:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: