Δικαιούται αποζημίωση ο ανήλικος πεζός για το μετατραυματικό στρες που υπέστη λόγω του τραυματισμού του σε τροχαίο ατύχημα εκτός διάβασης πεζών;
Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε αναλύσει πώς καταλογίστηκε η υπαιτιότητα για τον τραυματισμό του ανήλικου πεζού εκτός της διάβασης πεζών σε ποσοστό συνυπαιτιότητας 70% για τον οδηγό που παρέσυρε τον ανήλικο πεζό και σε ποσοστό συνυπαιτιότητας 30% για τον ανήλικο πεζό που κινείτο εκτός της διάβασης πεζών.
Ας δούμε τώρα πώς η ίδια δικαστική απόφαση προσδιόρισε το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούτο ο ανήλικος πεζός για το μετατραυματικό στρες που υπέστη ως συνέπεια του ελαφρού τραυματισμού του από το τροχαίο ατύχημα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ανήλικος πεζός υπέστη μεν ελαφρύ τραυματισμό (ελαφρά εγκεφαλική διάσειση, εκδορές και εγκαύματα στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια) χωρίς περαιτέρω συνέπειες για την υγεία του, αλλά ταλαιπωρήθηκε ιδιαιτέρως από μετατραυματικό στρες που υπέστη εξαιτίας του τροχαίου ατυχήματος.
Ως απόρροια του μετατραυματικού στρες ο ανήλικος εμφάνισε καρδιακές ταχυκαρδίες και αρρυθμίες άνευ παθολογικών αίτιων, ανησυχία στον ύπνο και «σύμπτωμα αποφυγής πεζοδρομίων».
Ας δούμε το συγκεκριμένο τμήμα της δικαστικής απόφασης για την αποζημίωση του ανήλικου πεζού λόγω του μετατραυματικού στρες που του προκάλεσε ο τραυματισμός του από το τροχαίο ατύχημα:
«Ο ανήλικος πεζός λόγω του τραυματισμού του από το τροχαίο ατύχημα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί ελαφρά εγκεφαλική διάσειση, εκδορές προσώπου, εγκαύματα εκ τριβής προσώπου , τραχήλου και δεξιού άνω και κάτω άκρου.
Εξήλθε του νοσοκομείου την επομένη ημέρα με οδηγίες για ανάπαυση και λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Μετά το ατύχημα εμφάνισε ανησυχία στον ύπνο και σύμπτωμα αποφυγής πεζοδρομίων.
Παρακολουθήθηκε αρχικά από ιδιώτη παιδοψυχολόγο και κατόπιν από το Τμήμα Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων του Νοσοκομείου, όπου διαγνώστηκε ότι εμφάνιζε διαταραχή – stress μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία με έντονους φόβους.
Επιπλέον άρχισε να εμφανίζει ταχυκαρδίες και αρρυθμίες , τις οποίες ουδέποτε είχε εμφανίσει στο παρελθόν, γιατί ως αθλητής υποβαλλόταν ετησίως σε καρδιολογικές εξετάσεις.
Εισήχθη προληπτικά προς παρακολούθηση στο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επανειλημμένα ηλεκτροκαρδιογραφήματα που έδειχναν αρρυθμίες χωρίς παθολογικά ευρήματα.
Εξήλθε του Νοσοκομείου με εντολές για τακτική και ιατρική παρακολούθηση, συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής με διλτιαζέμη, καρδιολογική επανεξέταση για τοποθέτηση Holter ρυθμού και αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.
Μετά και την τοποθέτηση Holter ρυθμού ο ανήλικος πεζός παρακολουθήθηκε επί έξι μήνες από Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου υποβλήθηκε επανειλημμένως σε ηλεκτροκαρδιογραφήματα που δεν κατέδειξαν παθολογικά ευρήματα και ως εκ τούτου οι αρρυθμίες αποδόθηκαν σε μετατραυματικό στρες.
Οι εξετάσεις και νοσηλείες του ανηλίκου καλύφθηκαν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, εκτός του ποσού των 70,00 ευρώ , που οι γονείς κατέβαλαν στην παιδοψυχολόγο για « συμβουλευτική γονέων» προς χάριν του ανηλίκου πεζού, απορριπτομένου του περί αντιθέτου ισχυρισμού των εναγομένων, ως αβασίμου.
Περαιτέρω από τη διάταξη του άρθρου 929 ΑΚ εδ. α’« Σε περίπτωση βλάβης του σώματος ή της υγείας προσώπου, η αποζημίωση περιλαμβάνει εκτός από τα νοσήλια και τη ζημία που έχει ήδη επέλθει, οτιδήποτε ο παθών θα στερείται στο μέλλον, ή θα ξοδεύει επιπλέον, εξαιτίας της αύξησης των δαπανών του..».
Στα νοσήλια περιλαμβάνεται κάθε δαπάνη που έγινε ή κρίθηκε αναγκαία να γίνει για την αποκατάσταση της υγείας του θύματος, μεταξύ των οποίων και οι πλασματικές δαπάνες του παθόντος προσώπου για τις υπηρεσίες που του προσφέρουν οι οικείοι του, σε περίπτωση αδυναμίας του προς αυτοεξυπηρέτηση και οι οποίες αποτελούν αποζημίωση που προβλέπεται από την ΑΚ 929, την ΑΚ 298 και την ΑΚ 930 εδ. γ’για τη ζημία που ο παθών υπέστη.
Στην προκειμένη περίπτωση τον ανήλικο στο Νοσοκομείο συνόδευσαν οι γονείς του, η παρουσία του ενός των οποίων κοντά του ήταν αναγκαία για τη βελτίωση της ψυχικής του κατάστασης από το σοκ που υπέστη εκ του τραυματισμού και για την περιποίησή του. Για τις δύο λοιπόν πρώτες ημέρες που παρέμεινε σ’ αυτό υπήρχε αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης και ανάγκη φροντίδας από κατάλληλο πρόσωπο συνεχώς.
Οι απαιτουμενες υπηρεσίες προσφέρθηκαν στον ανήλικο και προς χάριν αυτού από τους γονείς του. Η δαπάνη που θα απαιτείτο ανέρχεται σε 50,00 ευρώ ημερησίως, ήτο ήτοι στο ποσό των 100,00 [50 Χ2] ευρώ.
Ο ανήλικος παρέμεινε επί 11 ημέρες για καρδιολογικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο. Η σχετική ταλαιπωρία του θα συνυπολογισθεί κατωτέρω στην χρηματική του ικανοποίηση.
Επίσης αποδείχθηκε ότι ο ανήλικος πεζός εξ’ αιτίας της βίαιης πτώσης του στο οδόστρωμα κατά το επίδικο αυτοκινητικό ατύχημα, υπέστη περαιτέρω ζημία, αφού καταστράφηκαν τα ρούχα που φορούσε και συγκεκριμένα ένα τζιν παντελόνι , αξίας 45,00 ευρώ, ένα ζευγάρι δερμάτινων υποδημάτων, αξίας 70,00 ευρώ και ένα μπλουζάκι , αξίας 35,00 ευρώ .
Τα προαναφερόμενα πράγματα ήσαν μεταχειρισμένα και η αξία αυτών, η οποία κρίνεται λογική σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, αντιστοιχεί στην αξία του συγκεκριμένου είδους ως μεταχειρισμένου κατά το χρόνο του ατυχήματος.
Τέλος εν όψει των συνθηκών που έγινε το επίδικο ατύχημα , οι οποίες περιγράφονται παραπάνω, της συνυπαιτιότητας των εμπλεκόμενων μερών , της κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως των φυσικών προσώπων , του ελαφρού τραυματισμού του πεζού , του νεαρού της ηλικίας αυτού , κατά το χρόνο του ατυχήματος, του μετατραυματικού σοκ που τον βασάνισε αρκετό καιρό, ο τελευταίος δοκίμασε ψυχική ταλαιπωρία , σωματικό πόνο και στεναχώρια , κινδύνευσε να χάσει τη σχολική του χρονιά, λόγω των απουσιών, απείχε μετά το ατύχημα από κάθε αθλητική δραστηριότητα , μολονότι ήταν αθλητής και ούτω υπέστη ηθική βλάβη για την αποκατάσταση της οποίας πρέπει να του επιδικασθεί ως χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 3.500,00€, που είναι εύλογο , σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας , δεκτού γενομένου εν μέρει του σχετικού αιτήματος.»