Ο οδηγός μοτοσικλέτας δικαιούται αποζημίωση για το κράνος, τα ενδύματα (μπουφάν, παντελόνι κλπ) και τα παπούτσια του εάν καταστραφούν στο τροχαίο ατύχημα.
Η πτώση του οδηγού μοτοσικλέτας στο οδόστρωμα μετά τη σύγκρουση των οχημάτων θα επιφέρει, κατά κανόνα, την καταστροφή των ενδυμάτων και του κράνους του οδηγού, ακόμη και αν ο οδηγός δεν τραυματιστεί σοβαρά.
Σε περίπτωση μάλιστα τραυματισμού του οδηγού της μοτοσικλέτας , το νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο που θα εξετάσει τον τραυματία καταστρέφει , συνήθως, τα ρούχα του τραυματία υπό το φόβο μη εμφανών τραυμάτων.
Σε αυτές λοιπόν της περιπτώσεις ο οδηγός της μοτοσικλέτας δικαιούται αποζημίωση για την ενδυμασία ή το κράνος ή τα παπούτσια που καταστράφηκαν. Η αποζημίωση θα γίνει σε αξία μεταχειρισμένου, την οποία θα προσδιορίσει το δικαστήριο.
Ας δούμε λοιπόν μία δικαστική απόφαση που επιδικάζει αποζημίωση για καταστροφή κράνους, μπουφάν, παντελονιού και υποδημάτων οδηγού μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα:
Τα ενδύματα του ενάγοντος, λόγω της πτώσης στο οδόστρωμα κατά τη σύγκρουση, σκίστηκαν και καταστράφηκαν. Συγκεκριμένα, καταστράφηκε ολοσχερώς το τζιν παντελόνι που φορούσε, αξίας κατά το χρόνο του ατυχήματος 35 ευρώ, τα αθλητικά υποδήματά του αξίας κατά το χρόνο του ατυχήματος 42 ευρώ, το δερμάτινο μπουφάν του, αξίας κατά το χρόνο του ατυχήματος 130 ευρώ, καθώς και του κράνους του, μάρκας …, αξίας κατά το χρόνο του ατυχήματος 300 ευρώ.
Η βασιμότητα των ανωτέρω κονδυλίων αποδεικνύεται τόσο από την κατάθεση της μάρτυρος του ενάγοντος που εξετάσθηκε ενόρκως ενώπιον του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου, όσο και από τις καταθέσεις των μαρτύρων του , οι οποίες περιέχονται στις ένορκες βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν.
Οι εναγόμενοι καμία αντίθετη απόδειξη δεν προσκόμισαν, ενώ από το με αρ. πρωτ. … πιστοποιητικό του Γενικού Νοσοκομείου …. αποδεικνύεται ότι ο ενάγων ταυτόχρονα υπέστη κακώσεις (τόσο κάκωση κεφαλής ινιακά – δηλαδή πίσω στη βάση της κεφαλής, όσο και κάκωση ρινός – πρόσωπο) και όχι θλαστικά τραύματα ή εκδορές, όπως θα συνέβαινε εάν η κεφαλή του ενάγοντος δεν προστατεύονταν από τη χρήση κράνους, εξάλλου ούτε στην έκθεση αυτοψίας γίνεται αναφορά ότι ο ενάγων δεν φορούσε κράνος.
Επομένως, η εκκαλουμένη απόφαση, ορθώς επιδίκασε στον ενάγοντα τα λοιπά κονδύλια που αφορούν στην καταστροφή των ενδυμάτων – ατομικών ειδών του ενάγοντος, έσφαλε, ωστόσο, απορρίπτοντας ως αβάσιμα τα κονδύλια των 130 και 300 ευρώ, λόγω καταστροφής του μπουφάν και του κράνους.